Diccionari dels Negocis

En què consisteix una estructura funcional d’una empresa?

Ester Maicas

Ester Maicas

23 Sep 2021

Índex de continguts

    A Lexington sabem de primera mà, després de quaranta anys d'experiència com operadors d'espais flex, que cada empresa és un món. Cada dia ens trobem amb companyies diferents, cada una d'elles amb necessitats i estructures pròpies. Ja sabem el que es diu, cada mestre...En aquest post volem parlar-vos d'una de les estructures organitzatives que poden trobar-se dins una empresa, la més tradicional, lògica i bàsica: l'estructura funcional. En què consisteix una estructura funcional d'una empresa?

    ⇢ En què consisteix una estructura funcional d’una empresa?

    L'estructura funcional d'una empresa neix de la necessitat de comptar amb verdaderes especialistes en els diferents departaments i nivells jeràrquics. És a dir, aquesta estructura organitzativa consisteix en equips agrupats per especialitats de manera vertical. Això significa que cada departament compte amb un superior i equip dedicats al 100% a aquesta àrea, com pot ser disseny gràfic, màrqueting, desenvolupament web, producció o vendes. Una empresa amb estructura funcional és capaç d'aprofitar els recursos especialitzats amb l'eficiència més gran, per això està pensat tant per empreses amb una cartera de productes més reduïda, però produïts a gran volum i a baix cost, com per a grans multinacionals.

    Una estructura funcional permet aprofitar els recursos especialitzats de manera eficient i donar sortida a un gran volum de productes o serveis de baix cost.

    Interessant, Oi? Per conèixer l'estructura funcional molt més a fons, volem explicar-vos quins són els seus principals avantatges i inconvenients i donar-vos alguns exemples d'empreses que segur que coneixeu amb aquest tipus d'estructura organitzacional. D'aquesta manera, estem segurs/es que, si aquesta estructura empresarial és per vosaltres, Ho veureu molt clar!

    Click To Tweet

    ✅  Avantatges de l'estructura funcional d'una empresa

    Entre els números avantatges que presenta aquesta estructura jeràrquica de treball, volem destacar les següents:

    • Aquesta organització funcional permet la màxima especialització dels departaments, ja que cada càrrec es concentra exclusivament en les seves tasques, està rodejat de col·legues de professió i augmenta l'eficiència i productivitat de cada treballador.
    • Aquesta especialització facilita (i molt) la supervisió tècnica de cada àrea. De fet, us deixem a continuació un article sobre organigrames funcionals, una eina molt útil en empreses amb estructura funcional, precisament, a l'hora de realitzar aquestes revisions a cop de vista.
    • Afavoreix una comunicació dins de cada equip de treball sense intermediaris, directe. Aquesta oportunitat de rebre feedback amb rapidesa ajudaran també a la productivitat i eficiència de l'equip.
    • També disminueix la pressió sobre una sola persona, ja que dins d'un grup de professionals del sector és molt més fàcil delegar i compartir responsabilitats.

    ❌  Inconvenients de l’ estructura funcional d’una empresa

    Per part seva, no tot sempre és de color de rosa, i és que la simplicitat d'aquesta estructura pot afectar a diferents nivells, i per això volem destacar aquests inconvenients sobre l'estructura funcional d'una empresa:

    • Pot generar-se conflictes d'autoritat dins l'empresa en perdre al principi d'unitat al comandament.
    • Donat que existeix una subordinació múltiple, pot aparèixer confusió i multiplicitat d'objectius, ocasionant conflictes en les funcions generals de l'empresa.
    • Aquesta estructura funcional presenta una tendència a la competència i rivalitat entre especialistes, ja que tots són professionals en la seva feina i, en molts casos, poden intentar imposar el seu punt de vista o enfocament dins l'equip.

    Exemples d'estructura organitzacional funcional

    Empreses com Apple, els parcs temàtics de Disney o les internacionals CNN i Wal-Mart, dels que segur que heu sentit a parlar, aposten per una organització funcional dels seus equips.

    Prenen exemple a Apple, portem en pràctica aquesta organització empresarial. Apple porta des dels seus inicis organitzant-se de manera funcional, com una start-up, el que els hi ha permès enfocar qüestions com el màrqueting, el disseny o les operacions de manera transversal per tots els seus productes o serveis, evitant així que divisions de la mateixa companyia entrin en conflicte per recursos, atenció...

    Com ens expliquen en aquest article d'Applsefera: "no hi ha una persona encarregada de Mac, d'Iphone o d' Ipad. Tots ells actuen de manera transversal en el conjunt de l'empresa.”

    L'estructura funcional i els espais de treball

    Tot tenint en compte que poden existir inconvenients com hem mencionat a dalt, hi ha empreses i moment en els que una estructura tradicional i senzilla com aquesta te la capacitat de sumar.

    Si comptes amb un equip de professionals ben compenetrats, amb objectius comuns i un fort sentiment de pertinença. Que, al seu torn informen un responsable que es caracteritzi per ser un bon líder, potser aquesta estructura sí que sigui l'òptima per la vostra empresa!

    I, per descomptat no us esgoteu. Si no acabeu de veure clar que l'estructura funcional sigui la indicada pel vostre negoci, us deixem aquí una guia bàsica en estructures organitzatives per empreses.

    L'estructura funcional és perfecta per equips ben cohesionats i líders forts i capaços, amb un gran sentiment de pertinència i objectius comuns.

    A més a més, amb els nous conceptes d'oficina híbrida i espais flexible com els de Lexington, aconseguireu crear un entorn de treball perfecte per evitar i suplir els inconvenients que puguin anar apareixent. Si aquesta organització dels equips coixeja en flexibilitat, sense dubte pots trobar-la en un altre lloc!

    Sol·licita'ns ja info sobre els nostres espais flex de Madrid i Barcelona ⏬

    "Els èxits d'una organització són els resultats de l'esforç combinat de cada individu"

    Vince Lombardi

    L'autor

    Ester Maicas
    Ester Maicas

    COO i Digital Mànager de Lexington, o cosa equivalent, la mànager de mànagers! La nostra companya Ester, matemàtica de formació i amb una ment analítica brillant, coneix al detall de cada racó dels nostres workspaces, de cada procés i de cada equip. I se supera cada dia! Ella és Chief Officer de tantes Operacions que el seu nom sempre està en boca de totis.

    Post publicado en:
    Diccionari dels Negocis
    Comparteix-ho

    Posa’t al dia de l’actualitat flex

    Subscriu-te a la nostra newsletter i no te'n perdis res. Contingut trend que t’interessarà.